Thaiboxning, eller Muay Thai som egentligen är det rätta namnet på denna kampsport, har naturligtvis sitt ursprung i Thailand men har blivit riktigt populär i stora delar av världen. Thaiboxning är en ganska tuff fullkontaktkampsport och ska därför inte förväxlas med kickboxning som oftast är ”light contact”. Även andra tuffa kampsporter har influerats av thaiboxningen, till exempel kampsporten MMA och K1, och MMA-utövare är faktiskt framgångsrika thaiboxare.

Du kan nå långt med Thaiboxning

Om du börjar med thaiboxning och verkligen satsar på att bli en bra thaiboxare så finns det stor möjlighet att du kommer att kunna delta i EM och VM där Sverige framgångsrikt har knipit flera guld. Men även om du bara vill träna thaiboxning för att hålla igång är du i gott sällskap eftersom ungefär 90 % av de svenska utövarna inte siktar på att bli några mästare utan är motionsutövare.

Tekniker

Inom thaiboxning får man använda händer, fötter, armbågar och knän som vapen och det är därför som sporten ibland kallas för ”de åtta vapnen”. Du får alltså sparka, slå, armbåga och knäa din motståndare. Du får även använda dig av kast, men inte av så kallade judokast. För en utomstående kan Thaiboxningen se lite simpel ut eftersom de andra asiatiska kamsporterna har betydligt fler tekniker, men faktum är att det tar åratal att bemästra thaiboxningsteknikerna fullt ut. De finputsas av sina utövare till det yttersta.

Så går en thaiboxningstävling till

En thaiboxningsmatch består av 5 ronder á 3 minuter och kan vinnas på något av följande sätt:

  • Knockout. Om en thaiboxare golvas och inte kan resa sig igen har den andre fightern vunnit på knockout.
  • TKO, teknisk knockout. Om domaren avbryter matchen för att han anser att den ena thaiboxaren inte kan fortsätta att boxas har den andre fighten vunnit på teknisk knockout.
  • Poäng. Om hela matchen fullföljs vinner den thaiboxare som har fått flest poäng.

Thaiboxningsskydd

I Thailand använder proffsboxarna bara tunna handskar, thaiboxningsbyxor och suspensoar. Ibland kan det hända att de använder sig av fotlinor och tandskydd. Nybörjare brukar emellertid använda sig av huvudskydd även i Thailand. I Sverige använder man sig oftast av tjockare handskar, kampväst, benskydd, suspensoar och huvudskydd, vilket vi på kampsporter.com kan tycka är rätt vettigt.

Skydd under match

I Sverige arrangerar man oftast D-klassmatcher där alla skydd används, men det är tillåtet med thaiboxningsmatcher där man bara använder suspensoar och thaiboxningshandskar som skydd även i Sverige.