Kung Fu har väl alla hört talas om men inte lika många har hört talas om Wushu som egentligen är det riktiga namnet på denna kampsport. Wushu betyder ”krigskonst/kampkonst” då ”wu” betyder krig/kamp och ”shu” står för konst. Kung Fu är en kinesisk term som refererar till att studier, inlärning och praktik kräver en massa hårt arbete, tålamod och energi för att man ska lyckas, precis som när man utövar Wushu.

Kinesisk stridskonst

Wushu är ett samlingsnamn för alla de stridskonster man har utvecklat i Kina under tusentals år och därför finns det hundratals olika kampstilar inom Wushun. Inom en del Wushustilar använder man sig bara av händer, fötter, armar och ben medan vapen ingår i andra stilar. I Sverige, och i många andra delar av världen, utövar man främst Sanshou och Taolu.

Sanshou – kampsport utan vapen

Sanshou, som ibland kallas för kinesisk kickboxning, är en fullkontaktkampsport där utövarna använder sig av sparkar och slag precis som inom thaiboxningen och grepp och kast som i Judo. Teknikerna har utvecklats från den traditionella Wushun och finslipats till det yttersta av sina utövare. Det här är en kampsport för dig som vill lära dig både enkla och avancerade tekniker och som gillar tuffa kampsporter.

Taolu – koreograferad kampsport

Taolu är en vacker kampsport som inte är ämnad för dig som vill fightas. Denna variant av Wushu är en slags koreograferad sparringsport där deltagarna under en tävling genomför en väl inövad uppvisning med eller utan vapen i 1 – 2 minuter. Många som utövar Wushu ägnar sig både åt Sanshou och Taolu.