UFC står för Ultimate Fighting Championship och det är en amerikansk MMA-organisation som arrangerar stora kampsportstävlingar där alla möjliga kampsportsutövare kan mötas. Utövarna behärskar ofta många olika kampsportstekniker som ingår i MMA, men det finns en del tävlande som bara fokuserar på en enda kampsport, till exempel Thaiboxning, karate, Kung Fu (Wushu) och taekwondo. UFC-matcherna är mycket brutala, men det var värre förr.

UFC historia

I början av 90-talet arrangerade UFC 8-mannatävlingar där den som vann mot 3 motståndare under en kväll blev tävlingens segrare, ”The Ultimate Fighter”. På den tiden behärskade de flesta tävlingsdeltagare bara en kampsport och det fanns i stort sett inga regler för hur man fick angripa sin motståndare. UFC:s slogan var ”There are no rules!”. Det ansågs emellertid inte okej att angripa motståndarens skrev eller dra i håret, men rent formellt var det tillåtet.

Det här gjorde UFC-matcherna oerhört brutala, för att inte säga farliga, vilket gjorde att matcherna totalförbjöds i nästan alla amerikanska stater. UFC bestämde sig därför för att införa ett antal regler som gjorde matcherna någon mindre brutala. Numera får de tävlande inte dra motståndaren i håret, sparka eller slå mot skrevet, bitas, klösas, sticka fingrarna i motståndarens ögon eller sparka mot bakhuvudet, vilket vi på kampsporter.com tycker är vettigt.

Fakta om UFC-tävlingar

Buren. En UFC-match äger rum i en åttakantig bur, The Octagon, som består av ett vinylinklätt metallnät.

Skydd och utrustning. De enda skydd de tävlande får ha är handskar, suspensoar och munskydd. De enda kläder fightern får använda är kortbyxor.

– Viktklasser. Flugvikt (upp till 57 kilo), bantarvikt (57 – 62 kg), fjädervikt (62 – 66 kg), lättvikt (66 – 77 kg), Weltervikt (71 – 77 kg), mellanvikt (78 – 84), lätt tungvikt (84 – 93 kg) och tungvikt (93 – 120 kg).

Ronder. En rond varar i 5 minuter och pausen mellan ronderna är 1 minut lång. En vanlig match består av 3 ronder, titelmatcher har 5 ronder.

Vinst. Du kan läsa om hur fightern vinner en match under MMA här på kampsporter.com.