Trots att tuffa kampsporter som MMA och Thaiboxning har vuxit sig allt starkare i Sverige och i stora delar av världen har den klassiska kampsporten karate fortfarande många utövare i både i öst och väst. Inom MMA är det emellertid inte så många kampsportare som använder dig av karate men det finns några riktigt framgångsrika MMA-fighters som gör det, till exempel Francisco Santos Mir III och Stephen Thomson. Även den legendariske Chuck Lidell använde sig av karate i sin kampsportsmix.

Det här är karate

Kampsporten grundades på den japanska ön Okinawa och har sina rötter i den kinesiska Wushun (Kung Fu) som hade börjat utövas på ön.  Karate betyder ”tom hand” där ”ka” står för hand och ”te” för hand vilket säger rätt så mycket om vad sporten handlar om: kamp med tomma händer.

Katate kan användas i såväl självförsvar som stridskonst. Inom karaten använder man sig framförallt av sparkar (även med knäna) och slag (även med armbågar) för att besegra sin motståndare, men vilka tekniker man använder sig av beror även på vilken karatestil man använder sig av. Nu ska vi på kampsporter.com därför titta lite närmare på några av de klassiska och vanligaste karatestilarna.

Klassiska karatestilar

  • Naha-te karaktäriseras av korta men kraftfulla cirkulära rörelser och kamp på mycket nära håll.
  • Shuri-te. När man utövar Shuri-te ser det ut som den karate folk känner igen, en karate med låga kraftfulla tekniker och som utförs på ett lite längre avstånd än inom Nah-te.
  • Tomari-te är en blandning av ovanstående karatestilar.

Vanliga karatestilar idag

  • Kyokushinkai är även en vanligt förekommande stil i Sverige och resen av världen. Inom denna variant fokuserar man hårdare på sparring i jämförelse med de andra karatestilarna och internationellt finns det även Fullkontaktstävlingar inom Kyokushinkai.
  • Shit?-Ry? har inslag av Shuri-te med sina låga effektiva ställningar och av Naha-tens cirkulära rörelser och kan därför sägas vara en modernare och utvecklad variant av Tomari-te.
  • Sh?t?kan är fokuserad på självförsvar som bygger på att blockera motståndarens slag när denne anfaller och sedan besegra motståndaren med sparkar och slag.
  • Goju Ryu. Inom denna kampsport använder man sig av en mix av mjuka och hårda stilar.
  • Wado Ryu är också en karatestil som finns i Sverige och den inriktar sig på att försvara sig mot en motståndare som bär på vapen. Precis som inom Goju Ryo stoppar man först attacken och sedan övermannar man sin motståndare med sina karatetekniker.