Mixed Martial Arts (MMA) är en den kampsport som snabbast ökar i populäritet här i västvärlden. Det är MMA som utövas under de UFS:s (Ultimate Fighting Championship) tävlingar som streamas på nätet och visas på sportkanalerna i TV. I grund och botten är MMA en kampsport där man mixar flera olika kampsporter, därav namnet Mixed Martial Arts, alltså mixad kampsport. Poängen med Mixed Martial Arts är att kampsporten ska ha så få begräsningar som möjligt även om MMA idag inte är fullt lika våldsam som den var förr.

Egentligen är mixad kampsport inget nytt. Redan på 600-talet f.kr introducerades ”Pankration” i Olympiska spelen i Grekland som var en kampsport som hade inslag av både brottning och boxning och där man fick använda lås och slag för att besegra sin motståndare. Pankration var omåttligt populär på den tiden, precis som MMA är idag.

Mixed Martial Arts – tekniker

Inom nästan all modern Mixed Martial Arts använder man sig av tre stilar: boxning, brottning och Grappling. När det gäller boxning så använder man sig av vanlig boxning, kickboxning och Thaiboxning (Muay Thai) inom MMA. När det gäller brottning så ingår inslag från fristilsbrottning, Grekisk-romersk brottning och även Judo. Grapplingen i Mixed Martial Arts har man fått från Brasiliansk Jiu-Jitsu och Sambo där man får greppa och kasta sina motståndare.

Tävling

En MMA-tävling kan vinnas på fyra sätt:

  • Knockout. Om en fighter knockas medvetslös vinner den andra fightern.
  • Teknisk knockout. Om domaren tvingar bryta matchen för att en fighter inte är kapabel att fortsätta matchen vinner den andra fightern.
  • Submission. Om den ena fightern vill ge upp klappar fightern tydligt på mattan eller på sin motståndare och förlorar då matchen.
  • Poäng. Om hela matchen fullföljs avgör domaren matchen på poäng.