Aikido är en japansk kamsport som grundades av Morihei Ueshiba på 1920-talet och har sina rötter i gamla japansk stridskonst. Aikido kan beskrivas som en kombination av kampsport och en metod för att uppnå harmoni och inre utveckling. Det finns inga tävlingar i Aikido eftersom grundaren Morihei Ueshiba menade att ”den sanna segern är segern över dig själv”. Aikido är en filosofisk sport där målet är att du ska få skärpt koncentrationsförmåga och harmoni i kropp och själ. Många utövare anser därför att Aikido är en slags meditation i rörelse trots att det är en kampsport.

Aikido – teknik

När du tränar Aikido får du lära dig rörelser och tekniker som utvecklar din balans och koordination. Även om teknikerna är mjuka och följsamma är de oerhört kraftfulla. När du utövar Aikido möter du inte kraft med kraft utan använder dig av mjukhet och följsamhet för att övervinna motståndet. Du konfronterar alltså aldrig anfallarens* kraft och energi utan följer med och gör den till din fördel med hjälp av svepande cirkulära rörelser. Ditt mål är att neutralisera din anfallare utan att orsaka onödig skada.

Inom kampsporten Aikido använder man sig främst av kast och grepp. Du kan även få lära dig vissa vapentekniker med bokken (träsvärd) och jo (rundstav), men i Sverige är det vanligast att man utövar Aikido utan vapen.

*Inom kampsporten Aikido använder man termen anfallare, inte motståndare.